Posted in: Norwegian (Nynorsk)

Det nye Kermit-prosjektet med åpen kildekode

Frank da Cruz
fdc@kermitproject.org
Side opprettet:  1. juli 2011
Siste oppdatering:  Lørdag, 19. feb 07:37:54 2022

Kermit er en robust og bærbar transportuavhengig filoverføringsprotokoll og en stor samling av programvare som implementerer den på en lang rekke plattformer. I tillegg, for filoverføring, lager mange av disse programmene også nettverks-, oppringte- og/eller serieportforbindelser og tilbyr også funksjoner som terminalemulering, konvertering av tegnsett og skripting for automatisering av enhver kommunikasjons- eller filbehandlingsoppgave . Kermit-prosjektet oppsto ved Columbia University i New York City i 1981 og ble der i 30 år. Siden 2011 har den vært uavhengig. KLIKK HER for mer om Kermit-prosjektet, protokollen og programvaren.

Kermit-programmer som er i bruk

Og som driftes av kermitproject.org.

Alle disse er skrevet i programmeringsspråket C, med kildekode tilgjengelig.

ProgramOperativsystem
C-KermitUnix, VMS
Terminaløkter, filoverføring, konvertering av tegnsett, skripting. Gjør serie- og TCP/IP-nettverkstilkoblinger, inkludert sikre. Unix er operativsystemfamilien som inkluderer Linux, Mac OS X, Android, FreeBSD, NetBSD og hundrevis av andre. C-Kermit 9.0 og senere har en åpen kildekode BSD-lisens. Forhåndsbygde C-Kermit binarires for over 700 plattformer 1985-2011 er arkivert på Columbia University Kermits nettsted.
G-KermitUnix
Kun filoverføring, oppretter ingen tilkoblinger*. GNU Public License.
E-KermitIngen/Noen
For innebygging i enheter som kanskje ikke har et operativsystem. Kun filoverføring. Programmering er nødvendig for tilpasning til en gitt enhet. Ekstremt liten og kompakt. BSD-lisens.
Kermit 95Windows, OS/2
Terminalemulering, filoverføring, konvertering av tegnsett, skripting. Gjør serie- og TCP/IP-nettverkstilkoblinger, inkludert sikre. Proprietær, men kildekoden er Open Source BSD-lisens; Windows-programmerere trengte å produsere en gratisversjon egnet for generell utgivelse.

*

“Oppretter ikke tilkoblinger” betyr at dette Kermit-programmet bare brukes på “fjernenden” av en dataforbindelse. For eksempel, hvis du har en PC på skrivebordet med Windows og Kermit 95, eller med Linux og C-Kermit, kan du opprette en tilkobling (direkte seriell, eller oppringt med et modem, eller Telnet eller SSH) til en annen (fjernkontroll) ) datamaskin, og du kan bruke G-Kermit eller E-Kermit (eller C-Kermit) på den eksterne datamaskinen for å overføre en fil med din lokale datamaskin (PC-en i etuiet) ved hjelp av Kermit-protokollen [se diagram].

Det historiske Kermit-programvarearkivet – det som inneholder alle Kermit-programmene og filene fra 1981 til august 2011 – er ved Columbia University: rundt 150 forskjellige programmer, som dekker tusenvis av kombinasjoner av maskinvare-OS-versjon, i 36 forskjellige programmeringsspråk og mange flere dialekter. Arkivsiden indikerte like nedenfor lenker for det meste til Columbia, men også lenker til noen nyere elementer som er her på det nye nettstedet:

Mange takk til Panix Public Access Networks Corporation på vegne av åpen kildekode-fellesskapet og Kermit-programvarebrukere og -utviklere for å være vert for dette nye nettstedet.

—Frank da Cruz, fdc@kermitproject.org

Back to Top